ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
( Голованівське районне управління ДПСС в Кіровоградській області)
У весняний та літній періоди частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.
Характерною загальною рисою кишкових інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.
Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
використовувати безпечну воду, в тому числі бутильовану, не пити воду з неперевірених джерел; обов’язково її кип’ятити
- не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, навіть консервацію
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- ретельно мити чистою проточною водою фрукти та овочі;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
- не вживати некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
УВАГА: при появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.