A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ - РИЗИК ПОШИРЕННЯ ЗБУДНИКА АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ 

Дата: 24.11.2023 13:56
Кількість переглядів: 39

 

                                                                                  

                                                      Фото без опису

 

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ - РИЗИК ПОШИРЕННЯ ЗБУДНИКА АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ 

З огляду на несприятливу епізоотичну ситуацію щодо захворювання свинопоголів’я на африканську чуму свиней (АЧС), Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: тваринницька продукція, придбана в місцях несанкціонованої торгівлі, тобто така, що не пройшла відповідної ветеринарно-санітарної експертизи, є великим ризиком для занесення збудника АЧС до осель та господарств.

Проаналізувавши останні зафіксовані випадки АЧС в області, можна виокремити основні причини поширення вірусу АЧС та захворювання свинопоголів’я – це безконтрольне переміщення тварин та недотримання власниками заходів біобезпеки при утриманні свиней. Зокрема один зі спалахів АЧС трапився серед свинопоголів’я, яке без жодних ветеринарних документів було завезене на Кіровоградщину з господарства сусідньої області. Як з’ясувалося в ході епізоотичного розслідування, житель області придбав 3-місячних свиней через платформу онлайн-оголошень. Тварини найімовірніше вже були інфіковані. Ветеринарними висновками щодо стану здоров’я свиней чоловік не поцікавився.

Ще одна непоодинока причина спалаху АЧС – це годування свиней залишками їжі зі столу. Якщо цього не можна уникнути, їжу необхідно прокип’ятити впродовж 20 хвилин перед тим, як згодовувати свиням. Звертаємо увагу, що корми для свиней також треба проварювати.

На жаль, при появі симптомів захворювання в свиней, не всі господарі повідомляють ветеринарних спеціалістів, отож існує ризик того, що недобросовісні власники тварин спробують реалізувати потенційно інфіковану сировину на стихійних ринках або через інтернет-мережі. Споживання такої продукції може призвести до зараження різними інфекційними хворобами, що передаються від тварин до людей через продукти тваринного походження. Також можлива передача хвороб тваринам, що утримуються громадянами на території особистих приватних домоволодінь.

Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них живе впродовж тривалого часу.

Довідково. Африканська чума свиней - інфекційне вірусне захворювання свійських і диких свиней.

  • Африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині.
  • Смертність свиней може сягати 100%.
  • Вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає, тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.
  • В разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення.
  • Ознаки захворювання проявляються у свиней через 10-12 діб після зараження.
  • Вірус хвороби може зберігатися у трупах свиней до 2,5 місяців, у замороженому м’ясі (-20°C) - до 3 років, у копченій ковбасі та м’ясопродуктах - до 6 місяців, у солонині (сало) - до року; у гної та ґрунті - до 3 місяців.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь