A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

П'ятнадцятиріччя створення БО Пошуковий загін "Зелена Брама"

Дата: 10.05.2023 10:17
Кількість переглядів: 132

 

 

Фото без опису

П'ятнадцять років тому за ініціативи Почесного пошуковця України Фартушного Анатолія Івановича було створено БО Пошуковий загін "Зелена Брама".

8 травня 2023 року в залі адміністративного приміщення Підвисоцької територіальної громади відбулося засідання круглого столу, приурочене даній події.

Основною метою діяльності пошуковців є допомога історикам у встановленні істини подій Другої світової війни на території рідного краю, причин оточення військових частин 6-ї та 12-ї армій на території Підвисоцького району з 2 по 7 серпня 1941 року та їхнього полону нацистами в урочищі «Зелена Брама» та ближніх селах.  

Окрім того, пошуковці працюють у напрямку розкриття родичам загиблих обставин останнього бою їхніх родичів, перепоховання знайдених останків загиблих воїнів до братських могил та віддання шани пам’яті від вдячних нащадків.  

З нагоди 15 -річної пошукової роботи вчора, 8 травня, школярі, разом із представниками Підвисоцької об’єднаної територіальної громади Голованівського району, обласної та місцевої організації ветеранів України,  осередку учасників афганської війни  та сельчанами  вшанували світлу пам’ять загиблих в період Другої світової  воїнів-земляків.  Також взяли участь в роботі круглого столу за участю  голови Підвисоцької територіальної громади Віктора Лозінського, пошуковці - члени пошукового загону, старшокласники Підвисоцького ліцею ім.Т.Г.Шевченка,   голова місцевого осередку ветеранів Олени Сатанівської  та голова ради Кіровоградської обласної організації ветеранів України  Анатолій Перевозник, який вручив керівнику пошукового загону «Зелена брама» Анатолію Фартушному  Почесну грамоту за вагомий особистий  внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління .

У виступах промовців йшлося про постійну роботу пошукового загону, девізом якого є твердження: «Війна не закінчена, допоки не похований останній загиблий!». Вони розповіли про розкриття родичам загиблих обставин останнього бою рідних і близьких людей,  організації збирання решток їхніх особистих речей, перепоховання у братські могили 530 бійців, які віддали життя за незалежність і цілісність України.

«Дякуючи роботі пошуковців, ми з вами пізнаємо свою історію, реально оцінюємо події минулого аж до нашого сьогодення, – сказала у своєму виступі заступник директора з виховної роботи ліцею імені Т.Г. Шевченка, ентузіастка  своєї справи  Наталія Довгаль – Адже без знання минулого ми  незуміємо  побудувати  майбутнє».

Того ж дня учасники круглого столу познайомилися в народному музеї історії села Підвисоке із цінними експонатами про героїку Другої світової війни та результатами пошуку   археологічних експонатів, періоду трипільської культури та ужитково-побутових знахідок козацької доби, інших археологічних  культур , як існували раніше на території громади.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

                                                                              

                                                                           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь