A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Відповіді на питання про меддопомогу онкопацієнтам під час війни

Дата: 29.08.2022 02:31
Кількість переглядів: 225

Відповіді на питання про меддопомогу онкопацієнтам під час війни

 

Через військову агресію російської федерації багато українців змушені були змінити місце проживання. Тому одне з завдань системи охорони здоров’я сьогодні – забезпечити кожному громадянину доступ до необхідних медичних послуг.

Серед пацієнтів, для яких критично важливо продовжувати лікування, — пацієнти з онкологічними захворюваннями. Наразі більшість онкоцентрів продовжують працювати і, маючи контракти з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), надають пацієнтам безоплатну допомогу, передбачену Програмою медичних гарантій.

Відповідаємо на найпоширеніші питання щодо надання в Україні медпослуг пацієнтам з онкологічними захворюваннями.

Як продовжити лікування, якщо ви переїхали в інший регіон?

Нагадаємо, що Програма медичних гарантій продовжує діяти під час війни і покриває витрати на всіх етапах лікування пацієнта з онкологією — від ранньої діагностики та консультацій лікаря до операцій і хіміє- чи радіотерапії.

Якщо людина змушена переїхати до іншого міста, вона може лікуватися в медзакладі за місцем фактичного перебування. Онкоцентри, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях та не потерпають від бойових дій, працюють у штатному режимі, здійснюють діагностику, проводять планові та ургентні операції тощо.

Підставою для надання безоплатної допомоги у медзакладі, що має відповідний договір з НСЗУ, є направлення лікуючого лікаря з клінічно та морфологічно встановленим діагнозом новоутворення. На час дії воєнного стану направлення може бути паперовим.

Дізнатись контакти онкоцентру у конкретному регіоні можна за номером 16-77 (контакт-центр НСЗУ). Також варто зателефонувати у заклад і уточнити, чи проводяться у ньому потрібні вам процедури і за яким графіком він працює.

Де можна дізнатись про наявність в медзакладі препаратів, які закуповує держава?

Препарати для онкопацієнтів, які закуповує держава, можна отримувати незалежно від місця перебування. Дізнатись про закупівлю препаратів можна на сайті Міністерства охорони здоров?я в розділі Закупівлі ліків, обравши в фільтрах рік, напрям (доросла або дитяча онкологія) та препарати.

Перевірити наявність препаратів, у т.ч. й з Національного переліку лікарських засобів для стаціонарного лікування, в конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua

Також Телеграм-бот МЗУ (ДП «Медичні закупівлі України») може  допомогти в декілька кліків дізнатись про наявність необхідних медпрепаратів у лікарнях.

Крім того, інформація про наявність ліків в закладах має бути у місцевих департаментів охорони здоров'я. 

Чи можуть відмовити у послузі пацієнту з паперовим направленням?

Якщо у лікаря, який виписує направлення, під час дії воєнного стану немає технічної можливості сформувати електронне направлення, він може виписати його у паперовій формі. Відповідна норма закріплена в наказі МОЗ України №388. Медзаклад, до якого звертається пацієнт, має приймати як електронні, так і паперові направлення.

Чи може пацієнт з онкологією виїхати на лікування за кордон?

Міністерство охорони здоров’я України у рамках співпраці з Європейською комісією координує направлення та транспортування громадян України для лікування за кордон. До закордонних клінік направляються, у тому числі й пацієнти з онкологічною патологією, які не можуть отримати високоспеціалізовану допомогу в Україні. Про алгоритм медевакуації можна дізнатись за посиланням

При цьому важкохворі українці можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації.  Для цього на сайті МОЗ в розділі Опитування слід заповнити відповідну анкету. Кожен випадок евакуації розглядається спеціалістами окремо. Міністерство забезпечує комунікацію з клініками та міжнародними партнерами. 

Нагадуємо, до переїзду в інший регіон пацієнту з онкологією варто врахувати декілька моментів. Детальніше про безоплатне лікування онкопацієнтів в умовах війни – у матеріалі на нашому сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь