Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Відповіді на питання про меддопомогу онкопацієнтам під час війни

Дата: 29.08.2022 02:31
Кількість переглядів: 273

Відповіді на питання про меддопомогу онкопацієнтам під час війни

 

Через військову агресію російської федерації багато українців змушені були змінити місце проживання. Тому одне з завдань системи охорони здоров’я сьогодні – забезпечити кожному громадянину доступ до необхідних медичних послуг.

Серед пацієнтів, для яких критично важливо продовжувати лікування, — пацієнти з онкологічними захворюваннями. Наразі більшість онкоцентрів продовжують працювати і, маючи контракти з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), надають пацієнтам безоплатну допомогу, передбачену Програмою медичних гарантій.

Відповідаємо на найпоширеніші питання щодо надання в Україні медпослуг пацієнтам з онкологічними захворюваннями.

Як продовжити лікування, якщо ви переїхали в інший регіон?

Нагадаємо, що Програма медичних гарантій продовжує діяти під час війни і покриває витрати на всіх етапах лікування пацієнта з онкологією — від ранньої діагностики та консультацій лікаря до операцій і хіміє- чи радіотерапії.

Якщо людина змушена переїхати до іншого міста, вона може лікуватися в медзакладі за місцем фактичного перебування. Онкоцентри, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях та не потерпають від бойових дій, працюють у штатному режимі, здійснюють діагностику, проводять планові та ургентні операції тощо.

Підставою для надання безоплатної допомоги у медзакладі, що має відповідний договір з НСЗУ, є направлення лікуючого лікаря з клінічно та морфологічно встановленим діагнозом новоутворення. На час дії воєнного стану направлення може бути паперовим.

Дізнатись контакти онкоцентру у конкретному регіоні можна за номером 16-77 (контакт-центр НСЗУ). Також варто зателефонувати у заклад і уточнити, чи проводяться у ньому потрібні вам процедури і за яким графіком він працює.

Де можна дізнатись про наявність в медзакладі препаратів, які закуповує держава?

Препарати для онкопацієнтів, які закуповує держава, можна отримувати незалежно від місця перебування. Дізнатись про закупівлю препаратів можна на сайті Міністерства охорони здоров?я в розділі Закупівлі ліків, обравши в фільтрах рік, напрям (доросла або дитяча онкологія) та препарати.

Перевірити наявність препаратів, у т.ч. й з Національного переліку лікарських засобів для стаціонарного лікування, в конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua

Також Телеграм-бот МЗУ (ДП «Медичні закупівлі України») може  допомогти в декілька кліків дізнатись про наявність необхідних медпрепаратів у лікарнях.

Крім того, інформація про наявність ліків в закладах має бути у місцевих департаментів охорони здоров'я. 

Чи можуть відмовити у послузі пацієнту з паперовим направленням?

Якщо у лікаря, який виписує направлення, під час дії воєнного стану немає технічної можливості сформувати електронне направлення, він може виписати його у паперовій формі. Відповідна норма закріплена в наказі МОЗ України №388. Медзаклад, до якого звертається пацієнт, має приймати як електронні, так і паперові направлення.

Чи може пацієнт з онкологією виїхати на лікування за кордон?

Міністерство охорони здоров’я України у рамках співпраці з Європейською комісією координує направлення та транспортування громадян України для лікування за кордон. До закордонних клінік направляються, у тому числі й пацієнти з онкологічною патологією, які не можуть отримати високоспеціалізовану допомогу в Україні. Про алгоритм медевакуації можна дізнатись за посиланням

При цьому важкохворі українці можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації.  Для цього на сайті МОЗ в розділі Опитування слід заповнити відповідну анкету. Кожен випадок евакуації розглядається спеціалістами окремо. Міністерство забезпечує комунікацію з клініками та міжнародними партнерами. 

Нагадуємо, до переїзду в інший регіон пацієнту з онкологією варто врахувати декілька моментів. Детальніше про безоплатне лікування онкопацієнтів в умовах війни – у матеріалі на нашому сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь