A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ВІРУС МАВПЯЧОЇ ВІСПИ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ 

Дата: 29.08.2022 01:39
Кількість переглядів: 382

ВІРУС МАВПЯЧОЇ ВІСПИ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ 

Фото без опису

Мавпяча віспа – це рідкісне вірусне зоонозне захворювання (передається людині від тварин), симптоми якого схожі з натуральною віспою, проте менш серйозні. Незважаючи на те, що мавпяча віспа протікає легко та проходить сама, вона здатна надзвичайно інтенсивно поширюватися. Наразі випадки мавпячої віспи виявлені в 36 країнах. Починаючи з 13 травня 2022 року в Європі зареєстровано понад 12 тисяч ймовірних та підтверджених випадків інфекції. В Україні випадків захворювання на мавпячу віспу наразі не зафіксовано.

Як поширюється вірус мавпячої віспи

За даними ВООЗ перші виявлені випадки часто були пов’язані з контактами між людьми під час масових заходів, однак наразі передача інфекції має місце в повсякденних побутових умовах. Вірус передається при вдиханні великих крапель слини під час тісного контакту обличчя до обличчя, при взаємодії з рідинами хворого або зараженими речами, під час статевого акту. У тіло вірус проникає через пошкодження на шкірі, а також слизові оболонки очей, рота чи носа. Від тварини людина може інфікуватися при укусах або подряпинах, а також через приготування м’яса інфікованої тварини.

Які симптоми захворювання

У період проникнення вірусу до організму мавпяча віспа супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, у м’язах і сильною слабкістю. Такі симптоми можуть тривати до 5 днів. Також з’являється характерний висип. У 95% випадків висипка виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, у 75% випадків це долоні та ступні. До повного зникнення кірочок, які виникають внаслідок висипу, може пройти до трьох тижнів.

Чи існує профілактика мавпячої віспи

Основним способом запобігання поширенню інфекції залишається підвищення рівня знань про цю недугу, шляхи її передачі та фактори ризику. Для того, щоб уберегти себе і знизити ризик захворювання, варто уникати тісних контактів з інфікованими, регулярно мити руки, дотримуватися особистої гігієни, захищатися під час статевого акту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь