A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Лептоспіроз. Що потрібно знати і робити, щоб запобігти цьому небезпечному захворюванню

Дата: 16.08.2022 09:45
Кількість переглядів: 498

Лептоспіроз. Що потрібно знати і робити, щоб запобігти цьому небезпечному захворюванню

 

Щороку в Україні і в нашій області реєструються випадки захворювання на лептоспіроз серед людей.

Пік захворюваності припадає на серпень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спільне для людей і тварин, збудником якого є різні види патогенних бактерій - лептоспір. Захворювання має перебіг з переважним ураженням капілярів печінки, нирок, нервової системи, супроводжується загальною інтоксикацією, гарячкою, жовтяницею, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю. Прогноз захворювання завжди серйозний, оскільки смертність від лептоспірозу досягає 10%.

Резервуаром збудника інфекції є, як правило, дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки, рідше – ВРХ) й промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у довкілля з сечею, кров’ю тощо, внаслідок чого інфікуються грунт, пасовища, вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.

У довкіллі збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, у вологих продуктах харчування.

Зараження людини може відбуватись різними шляхами:

  • через ушкоджену шкіру при контакті з забрудненою лептоспірами водою під час купання, риболовлі без спецодягу (гумові чоботи, рукавички) тощо;
  • через шлунково-кишковий тракт при вживанні забруднених збудником продуктів харчування, або води для пиття.

Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) становить в середньому 7-14 днів. Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-39,5°C. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), попереку. Характерний зовнішній вигляд хворої людини: почервоніння обличчя та склер, відзначається лихоманковий блиск очей, кон’юнктивіт. При тяжкому лептоспірозі на фоні інтенсивної жовтяниці з’являються великі крововиливи, розвивається глибоке ураження нирок з можливим ускладненням та розвитком ниркової недостатності. Летальний кінець може настати внаслідок гострої печінкової та ниркової недостатності, міокардитів, пневмоній.

Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, необхідно дотримуватись таких правил:

    • уникати купання у водоймищах, річках, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати купання у водоймищах із непроточною водою, береги яких заросли кущами або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;

 

    • не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
    • не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
    • не   вживати   для пиття некип’ячену воду    з   відкритих              водоймищ, неперевірених джерел;
    • захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;
    • проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;
    • дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу, не палити під час роботи, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);
    • не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.

І головне! Лептоспіроз - дуже небезпечне захворювання. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь