A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Обережно - отруйні гриби!

Дата: 08.08.2022 09:00
Кількість переглядів: 642

Обережно - отруйні гриби!

 

Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, розглянемо основні поради щодо профілактики отруєнь грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь.

Отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні. Отруєння грибами є найбільш важкими харчовими отруєннями через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні їх обробки, техніки приготування та зберігання, при вживанні перезрілих, підгнилих, червивих плодових тіл грибів.

 

Причиною отруєння можуть бути гриби, зібрані поблизу автомобільних доріг або в промислових зонах, що створюють нездорову екологічну атмосферу. Такі гриби поглинають з ґрунту і вбирають величезну кількість токсичних речовин, таких як: радіоактивний цезій, кадмій, ртуть, свинець, мідь, цинк, стронцій і ін., дуже шкідливих для організму людини. Тому навіть рясні сімейства їстівних грибів, що ростуть в невідповідних місцях, треба обходити стороною.

Принесені додому гриби в той же день потрібно розсортувати і повторно ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі і червиві слід викинути.

 

Пам’ятайте: гриби – продукт, що швидко псуються! Максимальний термін зберігання свіжих грибів 18-24 години при температурі + 10?С. Гриби повинні відразу ж, в день збору, піддаватися кулінарній обробці (вимочування, відварювання з наступним зливом відвару, подальша проварка і прожарювання). Ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, які, крім помилок, нічого не дають.Дотримуйтесь технологїю обробки, приготування та зберігання грибних страв. Для вживання в їжу придатні тільки свіжі і здорові гриби.

Очищені від залишків землі, добре промиті гриби відмочуються або відварюються, бажано декілька разів у підсоленій воді протягом 10-15 хв. Відвар зливається після кожної варки грибів. І тільки після цього гриби можна використовувати для приготування страв. Досить важливим є дотримання правильної технології приготування консервів з грибів Не консервуйте гриби за допомогою герметичного закупорювання, так як харчові отруєння найчастіше викликають неправильно приготовані грибні консерви, закупорені герметично. При цьому причиною отруєння є не самі гриби, а бактерії Clostridium botulinum, які розвиваються без доступу кисню в закупореній банці і виділяють смертельно небезпечну отруту, що приводить до найтяжчого захворювання ботулізмом. Такі гриби небезпечні тим, що за зовнішніми ознаками, смаком і запахом вони майже не відрізняються від доброякісних!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь