Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Обережно - отруйні гриби!

Дата: 08.08.2022 09:00
Кількість переглядів: 671

Обережно - отруйні гриби!

 

Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, розглянемо основні поради щодо профілактики отруєнь грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь.

Отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні. Отруєння грибами є найбільш важкими харчовими отруєннями через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні їх обробки, техніки приготування та зберігання, при вживанні перезрілих, підгнилих, червивих плодових тіл грибів.

Фото без опису

 

Причиною отруєння можуть бути гриби, зібрані поблизу автомобільних доріг або в промислових зонах, що створюють нездорову екологічну атмосферу. Такі гриби поглинають з ґрунту і вбирають величезну кількість токсичних речовин, таких як: радіоактивний цезій, кадмій, ртуть, свинець, мідь, цинк, стронцій і ін., дуже шкідливих для організму людини. Тому навіть рясні сімейства їстівних грибів, що ростуть в невідповідних місцях, треба обходити стороною.

Принесені додому гриби в той же день потрібно розсортувати і повторно ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі і червиві слід викинути.

 

Пам’ятайте: гриби – продукт, що швидко псуються! Максимальний термін зберігання свіжих грибів 18-24 години при температурі + 10?С. Гриби повинні відразу ж, в день збору, піддаватися кулінарній обробці (вимочування, відварювання з наступним зливом відвару, подальша проварка і прожарювання). Ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, які, крім помилок, нічого не дають.Дотримуйтесь технологїю обробки, приготування та зберігання грибних страв. Для вживання в їжу придатні тільки свіжі і здорові гриби.

Очищені від залишків землі, добре промиті гриби відмочуються або відварюються, бажано декілька разів у підсоленій воді протягом 10-15 хв. Відвар зливається після кожної варки грибів. І тільки після цього гриби можна використовувати для приготування страв. Досить важливим є дотримання правильної технології приготування консервів з грибів Не консервуйте гриби за допомогою герметичного закупорювання, так як харчові отруєння найчастіше викликають неправильно приготовані грибні консерви, закупорені герметично. При цьому причиною отруєння є не самі гриби, а бактерії Clostridium botulinum, які розвиваються без доступу кисню в закупореній банці і виділяють смертельно небезпечну отруту, що приводить до найтяжчого захворювання ботулізмом. Такі гриби небезпечні тим, що за зовнішніми ознаками, смаком і запахом вони майже не відрізняються від доброякісних!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь