A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

У ЧЕРВНІ НА КІРОВОГРАДЩИНІ СПОСТЕРІГАЛОСЬ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ПИЛОМ ТА ФОРМАЛЬДЕГІДОМ 

Дата: 29.07.2022 08:15
Кількість переглядів: 588

У ЧЕРВНІ НА КІРОВОГРАДЩИНІ СПОСТЕРІГАЛОСЬ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ПИЛОМ ТА ФОРМАЛЬДЕГІДОМ 

Фото без опису

Держпродспоживслужба в Кіровоградській області постійно проводить аналіз якості атмосферного повітря на території найбільших міст області (Кропивницький, Олександрія, Світловодськ) за результатами спостережень Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології. Оцінка стану атмосферного повітря здійснювалась по 8 пріоритетних забруднюючих речовинах, які найбільше впливають на стан атмосферного повітря: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю, оксид азоту, сажа, розчинні сульфати, формальдегід.

В м. Кропивницький рівень забруднення атмосферного повітря у червні 2022 року характеризувався збільшенням пилу, оксиду вуглецю, діоксиду сірки, в м. Олександрія - збільшенням пилу, сажі, діоксиду сірки, в м. Світловодськ - збільшенням пилу, формальдегіду. Рівень забруднення інших визначуваних інгредієнтів був на рівні травня 2022 року.

Перебільшення середньомісячних концентрацій в м. Кропивницький у червні 2022 року спостерігалось по пилу - в 1,6 рази, в м. Олександрія по пилу - в 1,9 рази, по сажі - в 1,2 рази, в м. Світловодськ по формальдегіду - в 2,3 рази.

Зазначимо, що формальдегід належить до атмосферних забруднювальних речовин, що надходять в повітря від значної кількості різноманітних джерел. Виділяють такі групи джерел надходження формальдегіду в атмосферне повітря:

ПРОМИСЛОВІСТЬ. Формальдегід використовується при виробництві деревної продукції; ізоляційних матеріалів; мінеральної вати та скловати; паперової продукції; лаків та фарб; текстилю; продуктів для чистки та догляду; дезінфікуючих засобів та консервантів; косметики. В харчовій промисловості формальдегід використовується для зберігання сухих продуктів, риби та деяких масел і жирів, дезінфекції контейнерів.

ПОЖЕЖІ. Міські пожежі, звалища побутових та промислових відходів, стаціонарне спалювання палива та відходів.

МАТЕРІАЛИ. Відбувається випаровування з матеріалів, що містять формальдегід.

ПЕРЕСУВНІ ДЖЕРЕЛА. Джерелом викидів формальдегіду від автотранспорту є вихлопні гази, в складі яких міститься більше цієї домішки порівняно з викидами стаціонарних установок, що спалюють паливо. Обсяги надходження формальдегіду в атмосферне повітря від різних автомобілів значною мірою визначаються типом пального – найбільша кількість цієї забруднювальної речовини надходить в повітря від автомобілів, що працюють на метані.

Саме зі зростанням частки автомобільного транспорту, який працює наприродному газі, може бути пов’язано підвищення концентрацій формальдегіду уповітрі міст. Також частина забруднення атмосферного повітря припадає на промисловість, в якій формальдегід широко використовується та через пожежі на сміттєзвалищі, які були зафіксовані минулого місяця в м. Світловодськ.

Необхідно врахувати й невелику кількість опадів, які випали у червні. Їх достатня кількість зменшила би кількість шкідливих речовин у повітрі та пригнічувала би їх вплив на організм людини. В порівнянні з глобальними стандартними кліматологічними нормами по опадах в м. Кропивницький у червні опадів випало 37,4 мм (норма 63,0 мм), що в 1,7 раз менше норми. Реакція носила слабо-кислий-слабо-лужний характер. В м. Світловодськ випало 35,3 мм атмосферних опадів (норма 64,0 мм) що в 1,8 разів менше норми. Реакція опадів носила слабо-лужний-нормальний характер.

Варто зауважити, що в зоні ризику через забруднене повітря найперше перебувають діти - менш стійкі до забруднювачів у повітрі та до різних несприятливих факторів, оскільки їх імунітет ще формується; алергіки - саме забруднене повітря є однією з причин виникнення респіраторних алергій; люди із захворюваннями серцево-судинної системи - симптоми хвороб для цих людей можуть посилюватися з постійним вдиханням забрудненого повітря; літні люди - забруднене повітря може досить легко привести до однієї або декількох нових хвороб і значно погіршити перебіг вже наявних.

Щоб не допустити сильного впливу формальдегіду на організм людини, необхідно дотримуватися деяких правил:

  • в роботі користуватися індивідуальними засобами захисту (рукавички, одяг, маски та інше)
  • виключити тривалий контакт з шкідливою речовиною
  • вживати більше молока та інших кисломолочних продуктів
  • регулярно здійснювати профілактичний прийом у лікаря.

Найпростішим та дієвим способом зниження шкідливих речовин в атмосферному повітрі є озеленення місць проживання людей, благоустрій та чистота житлових територій, правильне поводження з відходами та позбавлення від тютюнопаління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь