A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ДЕКЛАРУВАННЯ ЗМІНИ ЦІН НА СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩІ ТОВАРИ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ І В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ 

Дата: 26.07.2022 11:08
Кількість переглядів: 556

ДЕКЛАРУВАННЯ ЗМІНИ ЦІН НА СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩІ ТОВАРИ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ І В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ   

Фото без опису

Запровадження процедури декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни є одним зі способів державного регулювання цін згідно з Законом України «Про ціни і ціноутворення». Державні регульовані ціни запроваджуються на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість, а також на товари, що виробляються суб’єктами, які займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» було запроваджено декларування зміни роздрібних цін на товари за встановленим переліком, а саме:

  • Крупа гречана
  • Цукор-пісок
  • Борошно пшеничне вищого сорту
  • Макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)
  • Молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці)
  • Хліб житньо-пшеничний
  • Яйця курячі категорії С1
  • Птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої)
  • Вода мінеральна негазована
  • Масло вершкове жирністю 72,5 відсотка
  • Природний газ
  • Електрична енергія
  • Олія соняшникова рафінована
  • Батон
  • Бензин марки А-92
  • Бензин марки А-95
  • Дизельне пальне

Декларування здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом (закладом), порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності зазначеної постанови або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни):

  • на 15 відсотків і більше - за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, - за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, - за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

У разі встановлення суб’єктом роздрібної торгівлі однакової ціни на один і той самий товар в усіх або кількох об’єктах (закладах) роздрібної торгівлі, що йому належать, декларування зміни роздрібних цін може здійснюватися за усіма/кількома об’єктами (закладами) роздрібної торгівлі в цілому або за кожним об’єктом (закладом) торгівлі окремо.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт з використанням кваліфікованого електронного підпису. Після внесення даних з’явиться повідомлення, коли така зміна може бути застосована.

Відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, який ведеться в електронному вигляді Держпродспоживслужбою. Внесення відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари здійснюється безоплатно. До відомостей з Реєстру роздрібних цін на товари забезпечено вільний, цілодобовий і безоплатний доступ на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби.

Реєстр має фільтри, за допомогою яких можна відслідковувати зміни ціни на окремий товар по регіонах, датах, суб’єктах. Це надає можливість не тільки здійснювати контроль, а й прослідкувати динаміку цін на товари, що мають соціальну значущість.

Зазначимо, що за недотримання процедури декларування роздрібних цін до суб’єктів господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення». Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб’єктів господарювання притягуються до адміністративної відповідальності за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З повною інформацією про заходи щодо стабілізації цін можна ознайомитись за цим посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь