A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Діти з інвалідністю можуть проходити комісію дистанційно

Дата: 07.07.2022 08:52
Кількість переглядів: 379

Діти з інвалідністю можуть проходити комісію дистанційно

Міністерство охорони здоров’я України раніше повідомляло, що на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності як для дорослих, так і для дітей. 

Наразі медико-соціальна експертиза проводиться дітям, батьки яких або їх законні представники звертаються для встановлення інвалідності за направленням лікуючого лікаря до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК). Після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності ЛКК проводить медико-соціальну експертизу дітям у віці до 18 років. 

Крім того, визначені показання, які дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років строком на 2 роки, на 5 років і до 18 років. 

Після досягнення 18-річного віку ЛКК спрямовує дитину з інвалідністю на медико-соціальну експертну комісію відповідного профілю для проходження медико-соціальної експертизи.

Важливо, що на період дії воєнного стану наказом МОЗ № 496 про «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» надавачам первинної медичної допомоги доручено забезпечити надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб. 

МОЗ наголошує що підстави вимагати укладання декларації між пацієнтом з числа внутрішньо перемішених осіб та лікарем, який направляє дитину на ЛКК, відсутні. Тож, надавачі первинної медичної допомоги, до яких звернулася внутрішньо переміщена особа, у тому числі батьки дитини, не мають права наполягати на необхідності укладання з ними декларацій.

Крім того, протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування — відповідно до постанови уряду № 225 — українці мають право звертатися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. 

Таким чином, якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилось 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Крім того, на період дії воєнного стану для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки, згідно з постановою КМУ № 390, термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжено на період дії воєнного стану. 

Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду ЛКК чи МСЕК:

  • соціальні виплати,
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні тощо),
  • засоби інконтиненції (памперси, катетери тощо),
  • освітні послуги,
  • відповідні пільги.

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь