A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОПУСТЕЛЮВАННЯМ І ЗАСУХОЮ 

Дата: 20.06.2022 10:52
Кількість переглядів: 207

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОПУСТЕЛЮВАННЯМ І ЗАСУХОЮ 

 

17 червня відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами. Саме в цей день у 1994 році прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням, яка є однією з найбільших міжнародних угод природоохоронного спрямування.

За даними Генасамблеї ООН наразі майже третина планети під загрозою висихання, понад мільярд людей може опинитися без постійного доступу до води. Щорічно в цей день у багатьох країнах світу проводять заходи під гаслом «Збережи землю і воду - забезпеч спільне майбутнє».

Зміна клімату і активне, місцями бездумне, господарювання людини – це основні причини обміління джерел водопостачання та їх забруднення, але без води життя просто неможливе.

В Кіровоградській області є дефіцит щодо запасів питної води, тому її наявність, а особливо безпечність і якість для споживання постає дуже серйозно для населення. Останнім часом ми чуємо про обміління, замулення наших річок, ставків, відповідно джерел водопостачання та колодязів. А це в свою чергу обмежує доступність населення до достатніх (необхідних) обсягів води та впливає на її показники безпечності і якості.

На показники води (безпечності та якості) впливають найперше:

  • продуктивність джерела,
  • якість самого джерела водопостачання,
  • утримання зони санітарної охорони навколо джерела водопостачання або прибережної зони поверхневого водоймища, що є джерелом водопостачання,
  • санітарно-технічний стан споруд і мереж,
  • наявність обробки води та її ефективність,
  • наближеність комунікацій або місць відведення стічних вод.

Урядом прийнято ряд документів, державних програм щодо покращення якості та безпечності питної води, яка споживається населенням, відновлення водних ресурсів та їх збереження. Відповідно рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», введеного в дію Указом Президента України від 13 березня 2020 року №87/2020, проводяться комплексні обстеження об’єктів водопостачання, джерел, споруд, мереж на відповідність їх чинним вимогам. Долучені органи місцевого самоврядування, балансоутримувачі, контролюючі органи. Результати висвітлюються в ЗМІ, питання постійно тримається на контролі Урядом.

Більшість населення області забезпечується централізованою водою з водогону ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Але в сільській місцевості населення, в основному, користується водою з підземних джерел (колодязі, свердловини).

З 01 січня 2022 року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби області перевірено або у складі комісій обстежено відповідність водопостачання для населення вимогам чинного законодавства на 461 об’єкті (93 об’єктах централізованого водопостачання, 368 – нецентралізованого). На 390 об’єктах водопостачання виявлені порушення, 84,6 % (66 об’єктах централізованого водопостачання, 71 %, 324 – нецентралізованого, 88 %).

Основними порушеннями, виявленими на об’єктах нецентралізованого водопостачання є:

  • не проводиться щорічне планове обстеження та ремонт колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води,
  • не здійснюється лабораторний контроль безпечності та якості питної води для вжиття відповідних заходів реагування,
  • санітарно-технічний стан незадовільний, не забезпечена герметичність джерел, що призводить до забруднення питної води.

Порушення, які виявлені на об’єктах централізованого водопостачання:

  • не визначені зони санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, тому заходи з охорони джерела не проводяться,
  • є доступність джерела (свердловини) для сторонніх осіб (не огороджене),
  • виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води не здійснюється, профілактична промивка мереж не проводиться, що впливає на безпечність питної води.

Крім того, при розорюванні земель біля джерел водопостачання, прибережних охоронних зон річок, водоймищ, при обробці полів і посівів, частинки грунту, добрив та отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві, потрапляють у річки, ставки та озера, стають причиною зімління та замулення джерел. Такі дії знижують водність, проточність водойм, вони заростають і, врешті-решт, зникають.

Намагайтеся берегти воду, адже вода – це найважливіша основа всього живого на планеті. Вже зараз багато країн зіткнулося з проблемою дефіциту якісної прісної води. Якщо люди не будуть дбати про збереження джерел з чистою водою, то ця проблема з кожним роком буде загострюватися. Необхідно охороняти всю воду - струмки, ріки, ставки, криниці. Вода в них має бути завжди чистою. Піклуватися про це мусять не тільки фахівці, а й усі мешканці міст і сіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь