A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ

Дата: 13.06.2022 08:20
Кількість переглядів: 214

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ 

Фото без опису

Влітку збільшується попит на в’ялену, сушену та солону рибу. Однак саме ця категорія харчових продуктів може нести невидиму загрозу – захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це харчове отруєння, під час якого ботулотоксини потрапляють в організм і блокують нервові функції, що може призвести до дихального і м’язового паралічу. Збудник ботулізму постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин).

Випадки ботулізму найчастіше пов’язані з вживанням в’яленої/сушеної риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів. Потенційно небезпечними також є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд виглядом, смаком і терміном придатності, можуть бути зараженими.

За 5 місяців поточного року в Україні зафіксували 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, двоє хворих померло. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням

консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною

в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

На Кіровоградщині з початку року зареєстровано один лабораторно підтверджений випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі наступного дня перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи потушкувати;
  • сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, двоїння в очах, поступова втрата зору, світлобоязнь) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь