Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ

Дата: 13.06.2022 08:20
Кількість переглядів: 294

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ 

Фото без опису

Влітку збільшується попит на в’ялену, сушену та солону рибу. Однак саме ця категорія харчових продуктів може нести невидиму загрозу – захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це харчове отруєння, під час якого ботулотоксини потрапляють в організм і блокують нервові функції, що може призвести до дихального і м’язового паралічу. Збудник ботулізму постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин).

Випадки ботулізму найчастіше пов’язані з вживанням в’яленої/сушеної риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів. Потенційно небезпечними також є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд виглядом, смаком і терміном придатності, можуть бути зараженими.

За 5 місяців поточного року в Україні зафіксували 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, двоє хворих померло. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням

консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною

в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

На Кіровоградщині з початку року зареєстровано один лабораторно підтверджений випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі наступного дня перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи потушкувати;
  • сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, двоїння в очах, поступова втрата зору, світлобоязнь) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь