A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Що робити, якщо вас укусив кліщ

Дата: 25.05.2022 13:20
Кількість переглядів: 413

Що робити, якщо вас укусив кліщ

 

«Зустрітися» з кліщами можна протягом усього року, але пік їхньої активності все ж припадає на весняно-осінній період — коли на вулиці волого і тепло. Відвідувати ліси у багатьох регіонах зараз заборонено, проте кліщі можуть мешкати і в міських парках.

Кліщі не живуть на деревах/кущах, не стрибають звідти на голову і за комір — їхнє природне середовище — ґрунт та трава (у т.ч. і сухостій). Звідти вони переповзають на людей і прокушують найніжніші ділянки шкіри: під колінами та ліктями, в паху, під пахвами, за вухами. Крім того, у небезпеці може бути голова, а також місця прилягання одягу до тіла: лінія шкарпеток, спідньої білизни.

Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона рухається, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву. Крім того, вони можуть бути занесені в житло (намети, будівлі) з букетом квітів, віниками, свіжим сіном, дровами, собакою та іншими тваринами. Тому дуже важливо також обробляти спеціальними препаратами від кліщів і домашніх улюбленців, щоб запобігти як їхньому інфікуванню, так і перенесенню на шерсті кліщів у житло.

Саме іксодові кліщі є переносниками небезпечних інфекційних захворювань, серед яких: кліщовий енцефаліт і бореліоз (хвороба Лайма) — хвороба, що доволі часто зустрічається в Україні. Не кожна вкушена людина хворіє. Все залежить від того, скільки часу минуло від укусу — що меншим є цей час, то нижчий ризик розвитку захворювання. Наприклад, для того, щоб людина була інфікована бореліями (збудники бореліозу), у більшості випадків потрібна принаймні доба від моменту укусу кліща.

Саме тому здавати на аналіз кліща після того, як ви витягли його, — НЕ потрібно. Адже не завжди виявлена у нього інфекція означатиме, що вкушена людина хворітиме. Водночас невиявлення збудника захворювання у кліща не гарантує, що людина, яку він укусив, здорова.

Отже, видалити кліща треба якомога швидше. Заливати місце укусу оліями або спиртом небезпечно. Це призведе до загибелі кліща і значно збільшить ризики інфікування. Витягти кліща можна як у найближчому травмпункті, так і самостійно. Для цього краще використовувати спеціальний пінцет, який продають в аптеці, проте можна зробити це пальцями, загорнутими в марлю. Крутити і різко смикати кліща не потрібно — його витягують перпендикулярно поверхні шкіри, схопивши ближче до хоботка. Якщо хоботок залишився в шкірі — його дістають стерильною голкою, як скалку. Після цього потрібно обробити місце укусу антисептиками і спостерігати за станом здоров’я.

Якщо у місці укусу кліща з’являється невелика червона кругла пляма, яка не зникає упродовж кількох днів і навіть тижнів, починає поширюватися, — це може свідчити про розвиток хвороби Лайма. У такому разі слід обов‘язково звернутися до лікаря за медичною допомогою.

Захворювання, що переносять кліщі, мають низку схожих ознак. Якщо ви отримали укус кліща і протягом кількох тижнів у вас з’явилися наведені нижче симптоми, зверніться до лікаря:

  • Лихоманка/озноб. У більшості випадків цей симптом характерний для всіх хвороб, що передаються кліщами.
  • Болі та втомлюваність. Головний біль, втома та біль у м’язах та — у випадку хвороби Лайма — біль у суглобах.
  • Висипання (різні майже для кожної з хвороб).

Помітили зміни стану після укусу кліща? Не ігноруйте їх — сконтактуйте з лікарем. У разі потреби він призначить вам лікування.

Як уберегтися від укусів кліща?

  • Перед прогулянкою нанесіть на шкіру або одяг репелент (засіб, що захищає від укусів комах і кліщів). Уважно прочитайте, чи ефективний він від кліщів.
  • Подбайте про правильний одяг: заправте штани в шкарпетки, одягніть закрите взуття. Надавайте перевагу світлим кольорам — на них краще видно комах і кліщів.
  • На прогулянці не заходьте у траву — тримайтеся ближче до центру стежки.
  • Періодично ретельно оглядайте себе та людей, що гуляють із вами.
  • Після прогулянки повторіть огляд, а речі виперіть та попрасуйте.

Зауважте: єдиною з хвороб, що переносять кліщі, яку можна попередити, є кліщовий енцефаліт. Від цього захворювання є вакцина. В Україні ендемічними до хвороби є Львівська та Волинська області. Тож перед подорожами в райони (або країни) поширення захворювання варто пройти курс щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь