A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

День вишиванки. Цікаве про вишивку та вишиванку.

Дата: 19.05.2022 13:45
Кількість переглядів: 1060

День вишиванки.

Цікаве про вишивку та вишиванку

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки.
Вишиванка, чи то вишита сорочка, – це для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята – це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів – усе це і є вишиванка. А ще з вишиванкою пов’язана вся багатовікова історія українського народу.

«Вишивка, – від слова Вишній, Всевишній, – дар від Бога, – спілкуватися з Ним через мову гармонії барв, візерунків та символів. З древньогрецької вишивка означає космос. Тобто, це вже вища матерія, це не просто витвір мистецтва, а оберіг і символ духовності людини.Сьогодні етностиль став невід’ємною складовою сучасності. Вишиванка – це визначник української ідентичності


          Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Чого тільки не приховує в собі наша вишивка: кохання й страждання, радість і смуток, життя і смерть. Це своєрідний літопис життя. Вишивки – це в першу чергу обереги від усього поганого. Кожен колір має своє значення, кожна фігура у вишивці має свою ауру та свою енергетику.  Кожна вишиванка унікальна. Шиючи її, жінки закладали власну програму життя, тому прохання відшити сорочку є в плані енергетичному небезпечним, адже відшиваючи собі чужу сорочку, берете на себе і долю тої людини. Тому, якщо вже так склалося, – конче треба змінити або дещо в кольорах, або в розміщенні візерунка, або додати свої елементи.       

Вишиванка, – це духовна броня, оберіг, символ сили та міці, маркер національної ідентичності, а найголовніше, – зв’язок з усім Родом своїм до безлічі поколінь.  

Наші бабусі досі пам’ятають багато секретів давнього ремесла. Наприклад, фарбували нитки для вишивання колись лише природними барвниками. Брали те, що було під рукою: кору, коріння, листя і квіти. Цікаво, що для закріплення кольору нитки запікали у житньому тісті – так вони не втрачали забарвлення впродоаж десятиліть. Дивовижно, та українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, які базуються на 20 техніках.

Проаналізувавши старовинні та сучасніші зразки вишивок, можна умовно скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами. І хоч чітких меж використання певної техніки вишивки ніколи не було (бо люди, спілкуючись, передавали, навчали одне-одного особливостей ремесла свого краю) та все ж спробуємо виокремити ті головні риси, які відрізняли кожну область від іншої.

Так, бойки найчастіше вишивали червоним, вважаючи, що він захищає від усього лихого. У XIX сторіччі бойківські сорочки вишивалися в основному червоним і чорним кольором, а вже у XX столітті – синім і червоним. Після 20-х років вишивка бойків стала більш поліхромною: перевагу мав яскравий червоний колір, а жовті, зелені та голубі кольори підсилювали звучання домінуючого.

  На старовинних вишивках Кіровоградщини збереглася символіка ранніх землеробів. Образ Великої богині, якій поклонялись трипільці. Зображалась у вигляді пташки і світового дерева. Також зустрічались такі цікаві символи як двоголовий орел – відображає чоловічу та жіночу сутність одночасно (звідси взяли для себе його росіяни). Пізніше поширеними були пишні різнобарвні рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з вазонами, квітами, листям, бутонами. Оригінальним був шов під назвою “солов’їні вічка”, коли на полотні виколювались дірочки.

 


         Напевно, сьогодні переважна більшість має у своєму гардеробі вишиванку. Але ми не завжди задумуємось про ідейне й смислове навантаження орнаментів, зображених на улюбленому одязі. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. Вона – символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому – кожному вишивалась сорочка з візерунком відповідної символіки. Вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.


          Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину.  Тому ставтесь до своєї вишиванки з повагою і нехай вона оберігає вас і вашу оселю!

Впродовж тисячоліть змінювалися мистецькі запити, але вишиваний одяг виготовлявся завжди. У ньому втілювався естетичний канон народу, його уявлення про прекрасне, уявлення про оберегові функції вишивки. Не дарма люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у національному одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.
           Українська вишиванка є унікальним явищем, вирізняється понад 300 технік вишивки. На початок ХХ століття вишитий одяг масово побутував у селян, наявність його у гардеробі інтелігенції було своєрідним маркером українськості. Зростання інтересу до національної культури в цілому і до вишивки як її складової зокрема за часів незалежності сприяло зростанню попиту на вишиванки. Причина її популярності, на думку етнолога, в тому, що цей одяг через різноманітність поєднання кольорів, узорів-символів, що відображують красу навколишнього світу, якнайкраще підкреслює індивідуальність людини, її неповторність.

Якою була перша вишиванка

 

Найдавнішим елементом культури є вишиванка. ЇЇ передавали з покоління у покоління як оберіг та код племені, народу чи нації.

 За даними археологів перша вишиванка була ще за доби палеоліту на Чернігівщині біля села Мізин. Під час розкопок знайдені залишки вовняного одягу, оздобленого різнокольоровою вишивкою.

 

 

Відомою є також вишивка епохи пізнього неоліту серед племен Трипільської культури.

 

Варто зазначити, що серед давніх знахідок є і речі з Мартинівського скарбу, які знайшли в Черкаській області біля села Мартинівка. Зокрема, статуетки чоловіків, які одягненні у широкі та довгі сорочки з візерунками.

 

В одязі скіфо-сарматів проявляється соціально-економічне розшарування. Багаті жінки носили вбрання із оздобленим золотим гаптуванням, а бідні – звичайні намистини. Розкопки Соколової Могили в селі Ковалівка Миколаївської області – одне із непограбованих поховань, де збереглися залишки шитва на шовковій тканині пурпурного кольору.

 

Прадавній  зразок вишивки датується першим тисячоліттям нашої ери — це шматок пурпуру, розшитий золотом, фрагмент вбрання сарматської жінки, знайдений під час розкопок у Миколаївській області.

Не всім відомо, що “моду” носити вишиваний одяг започаткував ще Іван Франко. Завдяки Франку вишиванка стала маркером сучасної національної ідентичності.

Письменник відрізнявся від всіх “вишиваною сорочкою серед пишних комірців та краваток”.  

Іван Франко у вишиваній сорочці

До носіння вишиваної сорочки Франко підходив екстравагантно: під чоловічий костюм трійку одягав елемент національного строю, чим запам’ятався всім у ті часи.

Свято вишиванки досить молоде, але воно є тим символічним днем, який нагадує нам про наше коріння, про те, якого роду ми і якого народу.

Цікаві факти про вишиванку

 

  • Вишиванка відігравала роль оберегу, яка відлякувала від різного зла. Візерунки на сорочках наносили на рукави, коміри та поділ;
  • Кожен регіон, а також і села, мають свої кольори, узори та візерунки;
  • Загалом є геометричні, рослинні, тваринні та антропоморфні орнаменти. Рослинні зображали на жіночому вишитому одязі, а геометричні – на чоловічому;
  • Існує понад 250 швів, найпопулярнішими є мережання, низь, гладь;
  • Раніше перед вишиванням жінка постила та молилась;
  • За орнаментом і кольорами можна було дізнатися про її вік, сімейний стан, соціальний статус;
  • У 2011 році в Рівному на День Незалежності зібрались 6 570 людей у вишиванках. Це була рекордна кількість осіб, а тому такий факт потрапив у Книгу рекордів України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь