A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ПРОТЯГОМ БЕРЕЗНЯ-КВІТНЯ НА КІРОВОГРАДЩИНІ ФІКСУВАЛИ ПЕРЕБІЛЬШЕННЯ ВМІСТУ ПИЛУ В ПОВІТРІ 

Дата: 18.05.2022 15:00
Кількість переглядів: 425

Фото без опису

ПРОТЯГОМ БЕРЕЗНЯ-КВІТНЯ НА КІРОВОГРАДЩИНІ ФІКСУВАЛИ ПЕРЕБІЛЬШЕННЯ ВМІСТУ ПИЛУ В ПОВІТРІ 

Забруднення атмосферного повітря відбувається за рахунок природних та антропогенних джерел. До природних джерел відносяться пилові бурі, пожежі в лісах та степах, космічний пил та інше. Антропогенне забруднення спричинене життєдіяльністю людини – промислові підприємства, всі види транспорту, виробничі і побутові відходи, використання хімічних засобів у сільському господарстві, побутове забруднення - опалювання будинків, спалювання сміття та інше.

Аналіз стану атмосферного повітря на території найбільших міст області (Кропивницький, Олександрія, Світловодськ) здійснювався на основі даних спостережень за вмістом забруднюючих речовин по постах спостереження Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології протягом березня-квітня поточного року:

  • в м. Кропивницький рівень забруднення атмосферного повітря у березні-квітні 2022 року характеризувався збільшенням пилу, діоксиду азоту, оксиду азоту, незначним збільшенням діоксиду сірки, сажі та зменшенням оксиду вуглецю,
  • в м. Олександрія - збільшення пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, сажі,
  • в м. Світловодськ - збільшення пилу, діоксиду сірки та зменшення діоксиду азоту, оксиду азоту.

Пил (речовина 3 класу небезпеки) – це дрібні частинки різного походження, що знаходяться в повітрі. У місті він з’являється внаслідок багатьох чинників – посипання вулиць піском взимку, відкритий ґрунт та неозеленені території, шкідливі викиди транспорту та підприємств, відсутність культури дотримання чистоти в населених пунктах та завантаженість шляхів автотранспортом.

Діоксид азоту (NO2, речовина 3 класу небезпеки). Газ червоно-бурого кольору, з характерним гострим запахом. Діоксид азоту дуже отруйний при вдиханні. В основному утворюється в промисловості, шляхом спалювання скам’янілого палива при високій температурі. В побут проникає із зовнішнього повітря, при палінні будь-чого та з газових плит, також потрапляє у повітря з автомобільних вихлопних газів. Газ легко виявити по запаху навіть при низьких концентраціях.

Оксид азоту (NO, речовина 3 класу небезпеки). Оксид азоту – це неорганічна сполука, за звичайних умов є безбарвним газом. Основними джерелами надходження оксидів азоту (NO, NO2) в атмосферне повітря є викиди продуктів високотемпературного і неповного згорання палива (вихлопні гази автотранспорту, авіації, викиди промислових підприємств і теплових електростанцій). До природних джерел належать мікробіологічні процеси, що проходять у підстильній поверхні, фотохімічне окислення аміаку і закису азоту в атмосфері, а також грозова діяльність.

Діоксид сірки (ангідрид сірчистий SO2, речовина 3 класу небезпеки). Безбарвний газ з різким характерним подразнювальним запахом. На повітрі димить, важчий за повітря. Від промислових джерел діоксид сірки надходить у результаті спалювання твердого та рідкого палива на теплових електростанціях, різноманітних котельнях та інших опалювальних спорудах, автомобільних шин. До природних джерел належить емісія сірководню та інших сполук сірки з поверхні ґрунту, де проходять процеси гниття і прибережних зон з подальшим їх окисленням до SO2 .

Сажа (речовина 3 класу небезпеки). Сажа - це пухка речовина чорного кольору, що складається з високодисперсного (що легко розсіюється) вуглецю і незначних домішок золи, газів і смол. Вуглець - основний компонент сажі. На його частку припадає 94-99%. Решта - леткі речовини (кисень, водень) і зола. Сажа вважається небезпечним забруднювачем повітря, якщо вона потрапляє до дихальних шляхів людини - може відкладатись у носоглотці, трахеї, бронхах і викликати кашель. Сажа – це результат неконтрольованого спалювання різної сировини, в тому числі для енергопостачання, та відходів.

Оксид вуглецю (чадний газ СО, речовина 4 класу небезпеки). Оксид вуглецю - безбарвний газ, без запаху та кольору, утворюється у результаті неповного згорання природного газу (також бутану або пропану з балону) у несправних пальниках (в основному, в газових колонках, у вихлопних газах автотранспорту) або в погано провітрюваних приміщеннях, а також при згоранні вугілля, коксу або нафти у печах (а також дров у камінах) з несправними димоходами. Потрапляючи у кров він сполучається з гемоглобіном, утворюючи стійке з’єднання – карбоксигемоглобін та робить його нездатним розносити кисень організмом, і людина гине від задухи.

Перебільшення середньомісячних концентрацій в м. Кропивницький у березні-квітні 2022 року спостерігалось по пилу в 1,1-1,3 рази, в м. Олександрія по пилу в 1,3-1,5 рази, сажа на рівні гранично допустимих концентрацій (ГДК) та в м. Світловодськ спостерігались по формальдегіду та діоксиду азоту на рівні ГДК.

Середньомісячні концентрації інших визначуваних інгредієнтів були нижче рівня ГДК і не викликали загрозу для життєдіяльності людини.

В порівнянні з глобальними стандартними кліматологічними нормами по опадах (за період 01 січня 1991 року – 31 грудня 2020 року):

  • в м. Кропивницький у березні опадів випало 10,1 мм (норма 35,0 мм), що в 3,5 рази менше норми. Реакція носила нормальний характер. У квітні опадів випало 30,3 мм (норма 32 мм), менше норми. Реакція опадів носила слабо-лужний-нормальний характер,
  • в м. Світловодськ у березні випало 11,5 мм атмосферних опадів (норма 37,0 мм), що в 3,2 рази менше норми. Реакція опадів носила слабо-кислий-нормальний характер. В квітні випало 11,4 мм атмосферних опадів (норма 33,0 мм), що в 2,9 рази менше норми. Реакція опадів носила нормальний характер.

Підвищення шкідливих речовин у повітрі весною, зокрема дрібнодисперсним пилом, сажею, діоксидом сірки, є прогнозованим. Дрібнодисперсний пил формується внаслідок згоряння буквально всього – вугілля, викидів з автомобілів, часток шин, спалення сухих рослин. Підвищена концентрація цих домішок пояснюється роботою міських котелень, індивідуальних опалювальних установок і пристроїв підприємств, закладів, установ, оскільки опалювальний сезон в м. Кропивницький, м. Світловодськ, м. Олександрія почав завершуватися після 31 березня 2022 року. Також розпочалися масові підпали сухої трави, сміття, залишків листя через господарювання людей на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Необхідно врахувати і невелику кількість опадів, які випали в березні та квітні 2022 року, які би зменшили кількість шкідливих речовин у повітрі та пригнічували їх вплив на організм людини.

Щоб зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу, в країнах світу й нашій державі встановлюються норми гранично допустимого вмісту забруднювачів у повітрі, приймаються відповідні нормативно-правові акти, створюються установи, що контролюють якісний та кількісний склад повітря. Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють гідрометеорологічні центри. Вони перевіряють його вологість, вміст шкідливих домішок тощо.

Найбільш дієвими засобами боротьби з забрудненням атмосфери є економічні. В розвинутих країнах існує сувора система штрафів, розмір яких залежить від кількості викинутих у повітря забруднювачів.

Існують також організаційні, технологічні, політичні та інші методи боротьби з забрудненням атмосфери. Найбільш доцільними є технологічні, зокрема:

  • правильне планування розташування житлових і промислових районів у містах,
  • зменшення кількості ТЕС за рахунок введення в дію більш потужних підприємств, забезпечених ефективними системами очищення й утилізації газових і пилових (аерозольних) відходів,
  • регулювання роботи двигунів внутрішнього згоряння в автомобілях, установка на них спеціальних каталізаторів для допалювання пального, заміна етилованого бензину на екологічно менш шкідливий, впровадження електронних систем для регулювання надходження пального,
  • заміна вугілля та мазуту на ТЕС екологічно чистішим газовим паливом,
  • переробка та сортування не тільки зменшує кількість сміття на планеті, але й допомагає підтримувати повітря чистішим,
  • не палити листя, стерню і сухостій, автомобільні шини, пластик,
  • збільшити обсяг озеленення міст і селищ, оскільки зелені насадження слугують резервуарами для чистого повітря, крони дерев не лише створюють тінь, захищаючи людей від прямих сонячних променів, але й поглинають пил, до 25% звукової енергії.

Знаючи і дотримуючись кожну з порад як запобігти забрудненню повітря, ми робимо перший крок до великих змін у довкіллі, а відповідно у стані здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь