A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

18 травня - Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2022 08:45
Кількість переглядів: 273

18 травня - Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM: «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

       Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

 

На території громади працюють два народних музеї. Народний музей історії села Підвисоке є скарбничкою історичної та культурної спадщини, а експонати ,представлені в ньому - носіями безцінної інформації про історію та культуру краю. Музей має багату музейну колекцію археологічних експонатів, які свідчать про трипільську культуру наших пращурів. Це предмети посуду: глечики, мисочки, біноклевидна посудина, фрагменти жіночих фігурок, коліщатка до дитячої іграшки – возика і багато інших. До речей, які дають уявлення про Скіфську та Черняхівську культури ,належать фрагменти амфори, місткий горщик, грузильця ,бронзові прикраси, частини металевих знарядь. Також присутні експонати Козацького періоду. Найбільша ж частина експозиції музею присвячена трагічним подіям Другої світової війни. В музеї зберігаються документи, схеми, окремі речі, зброя та одяг воїнів Червоної армії. З численних фотографій дивляться на нас учасники тих далеких подій. Центральним елементом даного залу є велика діорама, яка в  деталях відтворює один із боїв, які вели оточені 6-та і 12-та армії. Музей вміщує рідкісні військові експонати та безцінні спогади учасників тих далеких подій. Значно поповнена колекцію музею експонатами у 2021 році.

Нерубайський народний краєзнавчий музей також має численні свідчення різних історичних періодів   розвитку села Нерубайки. Історичні матеріали оповідають історію краю від найдавніших часів і до сьогодення. Експозиція музею розміщена за хронологічно-тематичним принципом. При цьому значна увага приділена історії виникнення самого села Нерубайка.       

Гордістю музею села Нерубайка є експозиція, що висвітлює українську традиційну матеріальну культуру. Вона має етнографічне спрямування, адже її автори намагалися перш-за все відтворити основні риси української культури через показ побуту жителів села Нерубайка в кінці XIX – на початку XX століття. Заради цієї мети було частково відновлено інтер’єр української хати, через який відвідувачі мають змогу зазирнути в минуле. Тут розміщено ткацький станок для виготовлення полотна, прядка, столовий та кухонний посуд та інші предмети побуту українців. Підлога музею застелена домотканими доріжками, які передали місцеві жителі. При оформленні музею основну увагу було надано саме експонатам, а не інформаційним стендам. Це дозволило музею зберегти своєрідну камерність та колорит.

       Стіни музею прикрашені різноманітними світлинами, документами. Поряд розміщено зброю різноманітних епох. Особливо багатий на експонати зал, присвячений подіям Другої світової війни. Це пояснюється близькістю села до урочища "Зелена брама", де в серпні 1941 року відбувалися кровопролитні бої радянських та нацистських військ. Щороку наші музеї відвідують не тільки місцеві жителі, а і гості з різних куточків України.

Вітаємо наших співробітників і всіх колег музейників із святом!  Ваша праця слугує благородній справі задоволення інформаційних, наукових та культурних потреб населення, забезпечує доступ все більшої кількості громадян до надбань світової цивілізації.
Щиро зичимо Вам міцного здоров’я, родинного щастя,  наснаги, успіхів у справах, миру та благополуччя.Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь