СВЯТКОВИЙ СТІЛ НЕ МАЄ ПРИЗВЕСТИ ДО РИЗИКУ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
СВЯТКОВИЙ СТІЛ НЕ МАЄ ПРИЗВЕСТИ ДО РИЗИКУ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
Цей Великдень особливий для українців, так як святкування відбуватимуться в умовах воєнного стану у зв'язку з військовою агресією росії проти України, а отже рекомендовано святкувати Христове Воскресіння вдома, з родиною.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендують дотримуватись основних правил:
- купуйте харчові продукти та продовольчу сировину лише у стаціонарних закладах торгівлі або на продовольчих ринках. Не купуйте продукти «з рук»;
- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряйте терміни придатності та дотримуйтесь строків споживання;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мийте руки з милом;
- приготування страв здійснюйте за наявності води, з дотриманням особистої і виробничої чистоти, без ознак застуди та пошкоджень шкіри на руках. Провітрюйте приміщення, де готуються страви;
- при приготуванні страв дотримуйтесь технології приготування, використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, розробні дошки тощо), витримуйте температурні режими приготування страв;
- овочі та фрукти при споживанні ретельно мийте питною водою, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з надутими кришками («бомбажні» банки, консерви).
До того ж нагадуємо, що карантинні обмеження на Великодні свята в Україні не відміняються. Тож важливо дотримуватися й правил щодо дотримання соціальної дистанції, використання засобів індивідуального захисту, дезінфекції рук тощо.