A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ПИТНА ВОДА - ОДНА З НАЙВАЖЛИВІШИХ ПОТРЕБ ЛЮДИНИ 

Дата: 21.04.2022 15:27
Кількість переглядів: 337

ПИТНА ВОДА - ОДНА З НАЙВАЖЛИВІШИХ ПОТРЕБ ЛЮДИНИ 

Фото без опису

 

Відповідно до даних ЮНІСЕФ понад 6 млн людей в Україні щодня борються за можливість мати питну воду, яка є однією з найважливіших потреб людини. Війна, розпочата росією проти України, призвела до руйнування мереж водопостачання, водовідведення та індивідуальних джерел - колодязів, свердловин.

Недопущення спалахів, групових випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у період воєнного стану особливо актуальне, зокрема пов’язаних з водним шляхом передачі.

У разі виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах централізованого водопостачання (руйнування об'єктів, мереж водопостачання або їх забруднення), джерела нецентралізованого водопостачання (бювети, колодязі, каптажі, свердловини) можуть виступати як альтернативні джерела для забезпечення мінімальних питних потреб населення.

Для безперебійного забезпечення мешканців області та внутрішньо переміщених осіб питною водою гарантованої якості Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендовано начальникам районних військових адміністрацій, міським, селищним, сільським головам тримати на контролі питання щодо наявності реагентів і дезінфікуючих засобів на об’єктах централізованого водопостачання, в період воєнного стану привести бювети, колодязі, каптажі, свердловини, що розташовані на територіях громад, у відповідність санітарним нормам для використання, як альтернативних джерел питної води для населення.

У воєнний час спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з органами місцевого самоврядування поновили обстеження об’єктів водопостачання та співпрацюють з місцевими військовими адміністраціями, міськими, сільськими та селищними головами з питань утримання об’єктів водопостачання.

З 5 квітня 2022 року комісійно обстежено 46 громадських колодязів на території Великосеверинівської громади Кропивницького району. Надано рекомендації старостам сіл щодо вирішення питання дезінфекції колодязів, наразі питання вирішується.

За оперативними інформаціями органів місцевого самоврядування станом на 20 квітня 2022 року вже приведено до ладу джерела нецентралізованого водопостачання на територіях 8 громад Кропивницького (Долинська, Гурівська, Первозванівська та Великосеверинівська громади), Новоукраїнського (Мар'янівська та Піщанобрідська громади), Олександрійського (Світловодська та Пантаївська громади) районів. Проведена інвентаризація громадських колодязів, за потреби виконані ремонтні роботи, забезпечено герметизацію джерел та унеможливлення потрапляння у питну воду сторонніх речовин, сміття, проведено чищення та дезінфекцію джерел, споруд, знезараження питної води, організовано лабораторний контроль безпечності та якості питної води. Робота у даному напрямку триває.

По Україні за 2021 рік забруднена вода стала фактором передачі при 3 спалахах (4 %), постраждало 52 особи, з них 47 дітей (в закладах освіти Чернівецької, Одеської та Тернопільської областей), проти 2 спалахів (3,8 %), під час яких постраждало 41 особа, з них 37 дітей за 2020 рік.

Якщо ж виникає ситуація, коли доступ до безпечної питної води відсутній і населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь-яких інших наявних джерел, доцільно скористатись наступними порадами:

Не використовувати!!!

        воду, на поверхні якої після струшування зявляється піна,

        воду з неприємним підозрілим запахом (хімічним, бензиновим, трупним або іншим),

        воду, яка має забарвлення, що видно на білому фоні.

Якщо вода не має таких ознак, далі необхідно провести її очищення та знезараження в домашніх умовах згідно з рекомендаціями, розробленими Міністерством охорони здоров’я України.

Кип’ятіння. Це найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Чим довше ви кип’ятите воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості, відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води. 

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити механічними способами (фільтрувати через чисті марлю, сухі гігієнічні серветки, перев'язувальний матеріал тощо) або хімічними речовинами.

Таблетки з активним хлором. Випускаються спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Кілька пігулок та 30-60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді, - і можете споживати. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.

Йод. Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати інші речовини, наприклад, спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель. Перш ніж пити, почекайте півгодини-годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. І знов, якщо є можливість, після знезараження йодом слід профільтрувати воду через побутовий фільтр.  

Марганцівка. Вона підійде для очищення води у невеликих об’ємах. Так, для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків, щоб вода стала блідо-рожевого кольору. Вода яскраво-рожевого відтінку може призвести до подальших проблем із кишківником. Потрібно відстояти розчин пів години, а потім акуратно процідити (або пропустити через побутовий фільтр), залишивши осад на дні тари.

Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь