A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Виплата по безробіттю та безпідставне її отримання: що потрібно знати?

Дата: 24.12.2021 15:50
Кількість переглядів: 530

 

 

 

 

Виплата по безробіттю та безпідставне її отримання: що потрібно знати?

 

Відповідно до норм законодавства про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, зареєстровані безробітні мають право на отримання допомоги по безробіттю. Виплата допомоги по безробіттю (до закінчення встановленого строку виплати) може припинятися з різних підстав. Серед них, і працевлаштування безробітного, у тому числі самостійне.

Про працевлаштування безробітний має повідомити карєрного радника. У трудову книжку особи вноситься інформація про припинення виплати допомоги по безробіттю. Якщо працевлаштування відбулось за сприянням державної служби зайнятості і особі видавалось направлення, його корінець необхідно повернути до центру зайнятості. До речі, такий спосіб працевлаштування підтверджує факт легального оформлення трудових відносин – у корінці зазначаються реквізити наказу про прийом на роботу.

Між роботодавцями та найманими працівниками іноді зустрічається таке явище як нелегальне працевлаштування. Відсутність належного оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства. За це передбачена суттєва штрафна санкція, яка застосовується до роботодавця. Встановлювати такі факти уповноважені регіональні управління Державної служби України з питань праці. Своєчасно нагадати, що відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік Держпраці наразі проводиться інспекційний контроль за додержанням законодавства про працю щодо належного оформлення трудових відносин.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 02.07.2014 № 437 (із змінами) затверджено Порядок взаємодії Державної служби України з питань праці, виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та державної служби зайнятості. Одним із елементів такої взаємодії є повідомлення органами Держпраці обласних центрів зайнятості про виявлених працівників, які працюють без укладення трудового договору. Центри зайнятості, у свою чергу, подають інформацію про факти отримання допомоги по безробіттю такими працівниками. 

Встановлення факту виконання зареєстрованим безробітним оплачуваної роботи (у т.ч. без належного оформлення трудових відносин) є підставою для припинення реєстрації безробітного і виплати допомоги по безробіттю.

Служба зайнятості рекомендує безробітним при працевлаштуванні вступати виключно у належно оформлені трудові відносини і невідкладно повідомляти про це карєрного радника.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь