Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

День пам'ті жертв Голодоморів .

Дата: 27.11.2021 12:23
Кількість переглядів: 1065

Фото без опису

   «Запали свічку» — це українська загальнонаціональна та міжнародна акція, визначена на останню суботу листопада, в День пам’яті жертв Голодомору. Цього року вона припадає на 27 листопада.

У цей день о 16.00 ті, хто споминає загиблих від голоду, організованого комуністами, запалюють свічку, хвилину моляться в тиші (або оголошують хвилину мовчання там, де ця акція відбувається в установах та організаціях). Свічку ставлять у вікні, що відображає думку не тільки про свій особистий спомин померлих, але й ділення цим повідомленням і проханням про молитву. Ідея «свічки у вікні» належить дослідникові теми Голодоморів в Україні Джеймсу Мейсу. Голодомор — акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках. Комуністи організували штучний масовий голод, через який загинули мільйони українців-селян на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці. Це було зроблено заради придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян, які повставали проти грабіжницької червоної влади (зафіксовано 158 селянських повстань, які залишилися тільки документами в архівах, бо радянська пропаганда розповідала тільки про радісне прийняття селянами колективізації).                                      

   Визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплено Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», який Верховна Рада України ухвалила 28 листопада 2006 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь