A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підвисоцька територіальна громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Туристична мапа Підвисоцької громади

Дата: 12.10.2021 13:06
Кількість переглядів: 647

Туристичні магніти Підвисоцької громади

            Найбільш відомими місцями, які асоціюються з нашою громадою, є: поселення- протомісто трипільської культури ІV тисячоліття до н.е.,розташоване неподалік села Небелівка;трипільське поселення поблизу с.Володимирівка ІV-ІІІ тисячоліть до н.е.,більше  сотні скіфських курганів (розташовані на території сіл Тернівка та Мартинівка);місця поселень Черніхівської культури; памятки архітектури місцевого значення із цікавою історією Пречистенська церква в с.Ятрань та Свято-Покровська церква в с.Нерубайка;історичні місця боїв 6-12 армій в роки війни 1941-1945 років.

               Запрошуємо в подорож до скарбів та таємниць населених пунктів громади, інформація щодо яких розпорошена по багатьох ресурсах, тому не дозволяє побачити цілісну картину цього незвичайного регіону.

Локація 1. Небелівське поселення-протомісто трипільської культури ІV тисячоліття до н.е.

Трипільське поселення біля с. Небелівка представляє великий інтерес для подальших наукових досліджень через те, що спільна українсько-британська експедиція на чолі М. Відейко, яка працювала у рамках міжнародного проекту «Early urbanism in Europe?: the case of the Trypillia mega-sites»,виявила артефакти,до цього часу не відомі. Впродовж трьох років у Небелівці працювали фахівці та студенти з 11 країн світу – від Великої Британії і України до Італії, Малайзії та Австралії. Учасниками проекту також стали студенти та волонтери з України.Було відкрито цікаві житлові об’єкти, які за розмірами не мають аналогів на інших трипільських поселеннях України.На території поселення було розкопано перший трипільський храм. Він є найбільшою спорудою трипільської культури, дослідженою археологами за весь період вивчення даної археологічної культури. Його площа становила близько 1200 м², розміри — 20×60 м. Споруда складалася з двох поверхів, з боків мала одноповерхову прибудову. В центрі поселення було розкопано великий глиняний горн, що є найдавнішою подібною знахідкою в Європі. Поряд з ним розміщене місце, з якого стародавні трипільці добували глину для власних потреб, зокрема для виготовлення посуду.

Координати: Голованіський район,с.Небелівка

      

Локація 2. Памятка архітектури початку 19 століття – Свято-Покровська церква с.Нерубайка

Найстарішим і одним з найбільш шанованих православних храмів громади є Свято-Покровська церква в с. Нерубайка, що є пам’яткою архітектури місцевого значення. Розміщена в мальовничій місцині, розписана всередині прекрасними фресками, церква є окрасою села.

В другій половині XVIII ст. Станіслав Потоцький проводив активну політику заселення своїх земель. На правому березі річки Синюха було засновано так званий "Підвисочанський ключ", центром якого стало село Підвисоке. Ймовірно у цей же період і було засноване село Нерубайка. Після цього виникла потреба у будівництві католицького храму, адже тут мешкало багато поляків. Католицький костел будували на віки – стіни будували із сірого граніту завтовшки більше одного метра. Проте довго костел не проіснував у первозданному виді. Після приєднання цих земель до складу Російської імперії кількість католиків постійно зменшувалася. Тому в 1837 році місцеві жителі перебудували костел на православний храм, який отримав назву – Православна Георгіївська 5 класу Церква. І лише у 1917 році храм отримав остаточну назву – Свято-Покровська Православна церква.

GPS-координати:Голованівський район,с.Нерубайка 48.659249, 30.690384

         

 

Локація 4.Бенчиків кам’яний млин кінця IX початку XX століття в с.Тернівка.

 

            Бенчиків млин – це комплекс споруд водяних млинів кінція 19 століття,який включає греблю.Будівля нагадує замок.Водяний колісний млин розташований на лівому березі р. Синюха в с. Тернівка Новоархангельського району. Побудований протягом 1895-1905 рр німецькими інженерами. За місцевими даними належав жителю с. Покотилове Бенчику (Benz). Споруда чотириповерхова з боку річки та триповерхова з боку берега, стіни з бутового каміння товщиною до 1 м. Річку поблизу млина перетинає гребля, яка відводить воду до кам’яного рукава, де 100 років тому стояли колеса, що приводили в дію механізм млина.

Раніше поряд розташовувалися триповерхові складські приміщення, від яких до самого млина вела рейкова дорога, що проходила над землею і використовувалася для перевезення збіжжя. На 3-му поверсі зберігалася пшениця, на 2-му – соняшник, на 1-му – просо та інше. В 1928 році складське приміщення частково завалилося від великого врожаю, але було відбудоване. Пізніше воно було сильно зруйноване під час великої повені 1932 року, а потім поступово розібране селянами для різноманітного будівництва.

Після весняних повеней жителі села поновлювали кам’яну греблю, яка спрямовувала воду р. Синюха на водяне колесо. Власник млина на початку кожного року домовлявся з місцевими власниками ставків про черговість спуску води з них для помолу збіжжя восени. Біля млина розташована кам’яна дорога, якою раніше користувалися, щоб до нього дістатися.

Поблизу млина посаджено на 3 га насадження лаванди,які створюють чудовий пейзаж та приваблюють до себе численних туристів і є природною фотозоною.

Контакти:Голованівський район, с. Тернівка

GPS-координати: 48.498000, 30.743806

 

                 

Локація 5.Історичні місця боїв 6-12 армій в роки війни 1941-1945 років.

У серпні 1941 року територія сіл Підвисоке,Копенкувате,Тернівки та ряду інших Підвисоцької громади стала ареною кривавого протистояння радянських та німецьких військ, яке увійшло в історію під назвою битва у Зеленій брамі або битва під Уманню Пам’ятний знак 6-й та 12-й армій знаходиться на краю старого лісу, що носить назву урочище "Зелена Брама", на трасі Нерубайка-Голованівськ-Благовіщенське. Тут розміщено монумент, виготовлений із сірого необробленого каменю. Посередині вміщена плита з чорного граніту, на ній напис: "У цих краях 2-7 серпня 1941 року вели героїчні бої воїни 6-ї та 12-ї армій під командуванням генералів І.М.Музиченка та І.П. Понєдєліна".

Навколо монумента облаштована зона для відпочинку людей, які тут зупиняються. Сам він розміщений обабіч траси між селами Нерубайка та Підвисоке.

Трагічність подій 1941 року не може залишити байдужим нікого. Лише можна уявити собі стан людей, які з 22 червня 1941 року вели оборонні бої. Кульмінацією цієї боротьби стали події 2-7 серпня, коли угрупування у складі більше 100 тис. солдат було оточене на території Новоархангельського району. Після провалу спроб вирватися, війська відступили до урочища, продовжуючи чинити опір.

Монумент, споруджений на узліссі Зеленої Брами є своєрідним містком, воротами до лісу, який крім великої історичної цінності є прекрасним місцем для прогулянок серед дикої природи.

Контакти: Голованівський район,с.Підвисоке, урочище "Зелена Брама".

 

GPS-координати: 48.608468, 30.669838

          Свідченнями кривавих подій 1941 року на території громади, увічненням пам’яті про героїв та жертв Другої світової війни є 28 пам’ яток історії та монументального мистецтва – пам’ятні знаки,пам’ятники,братські могили загиблих воїнів. Найбільша братська могила розташована в с.Копенкувате,де поховані 686 воїнів

       22 червня 2021 року урочисто відкрито меморіальний комплекс - реконструйовану братську могилу загиблим воїнам та побудовану церковну каплицю поблизу с.Урожайне, в пам”ять про героїчний подвиг воїнів 6-12 армій в роки найбільшої в історії людства війни.

            Хранителями історії  про події тих часів є музеї громади.

          Народний музей історії села Підвисоке є скарбничкою історичної та культурної спадщини,а експонати ,представлені в ньому - носіями безцінної інформації про історію та культуру краю. Найбільша ж частина експозиції музею присвячена трагічним подіям Другої світової війни. В музеї зберігаються документи, схеми, окремі речі, зброя та одяг воїнів Червоної армії. З численних фотографій дивляться на нас учасники тих далеких подій. Центральним елементом даного залу є велика діарама, яка в  деталях відтворює один із боїв, які вели оточені 6-та і 12-та армії. Музей вміщує рідкісні військові експонати та безцінні спогади учасників тих далеких подій.

Значно поповнена колекцію музею експонатами у 2021 році.

          Багатою є колекція музею на артефакти трипільської культури  поселень сіл Небелівка та Володимирівка,

Контакти: Новоархангельський район, с. Підвисоке, вул. Центральна 1.

 

GPS-координати: 48.580987, 30.674039

         Нерубайський народний краєзнавчий музей також має численні свідчення історії грізних років війни.   Музейні зібрання формувалися на протязі тривалого відрізку часу.

          Стіни музею прикрашені різноманітними світлинами, документами. Поряд розміщено зброю різноманітних епох. Особливо багатий на експонати зал, присвячений подіям Другої світової війни. Це пояснюється близькістю села до урочища "Зелена брама", де в серпні 1941 року відбувалися кровопролитні бої радянських та нацистських військ.

Контакти: Новоархангельський район, с. Нерубайка, вул. Шкільна 8

 

GPS-координати: 48.659187, 30.688745

 
 

 

Локація 6.Мальовничі береги річок Синюхи та Ятрань.

       Одна з найромантичніших і чистих річок нашого краю. Вперше згадується на карті, складеній у 1630-1647 рр. французьким інженером Бопланом. Урочище Сині Води і річка, що тече в ньому, і сьогодні приковують увагу істориків, археологів, краєзнавців. На березі Синюхи у 1362 році відбулася Синеводська битва, яка поклала початок визволенню українських земель від монголо-татарських завойовників.До речі, річка й сьогодні вважається найчистішою в Україні, хоча і в неї потрапляють відходи промислових підприємств.

            Чергове маловідоме місце в Україні, це каньйон річки Синюхи. Загальна довжина річки більш 100 кілометрів, ми відвідали тільки її малу частину, біля села Тернівка. Ця ділянка досить мальовнича, тут річка тече в природному каньйоні, через вихід граніту.  

Каньйон річки Синюхи   

Там, де Ятрань круто в'ється,
З-під каменя б'є вода —
Там дівчина воду брала,
Чорнобрива, молода
.

        В’ється Ятрань землями Черкащини, де починається біля Томашівки Уманського району, та Кіровоградщини. Вона – права притока Синюхи. На злитті двох річок розташоване село Ятрань. Місцевість ця надзвичайно мальовнича. Береги лісисті, серед дерев немало червоних маків, які немов горять, палають на фоні зелених гаїв. Тому й назва походить від цього: ятрити – значить горіти, палати. Річка була відома давнім грекам, які промишляли у степах Північного Причорномор’я, плавали вивозячи хліб і рибу, Синюхою, Ятранню, Бугом. Ятрань одна з найбільших притоків Синюхи. Її довжина 107 кілометрів, у межах Кіровоградщини – 35. Назва цієї річки за своїм походженням є фракійською, що в перекладі   означає «ШВИДКИЙ», «ПРУДКИЙ», «СТРІМКИЙ». З річкою Ятрань також пов’язано багато легенд.

          Надзвичайно мальовнича природа, травяне різноманіття, скелясті  береги річки милують око та приваблюють до себе, сюди хочеться повернутися знов і знов.

Ландшафтний заказник Когутівка

Місце впадіння Ятрані в Синюху

         

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь